Klinisch psycholoog:
Ik ben Dries Van den Bergh, klinisch psycholoog en therapeut. Ik kom uit een gezin van zorgverleners en ben zodoende opgegroeid met verhalen die de basis vormen van mijn eigen passie; namelijk het begeleiden en ondersteunen van mensen in hun zoektocht naar een gezonder en gelukkiger versie van zichzelf.
Als kind en jongere ben ik altijd gefascineerd geweest door de vraag, waarom mensen doen wat ze doen en denken zoals ze denken. Die vraag is de rode draad doorheen mijn leven en heeft voor een groot deel de richting van mijn keuzes en persoonlijke ontwikkeling bepaald. Een belangrijke beslissing in die ontwikkeling was mijn keuze voor de opleiding Psychologie in Maastricht.
Studeren in het buitenland sloot ook mooi aan bij een andere hobby van mij, namelijk reizen.
De bachelor fase van deze opleiding voorzag mij niet alleen met antwoorden op de vragen die ik had waarom mensen doen wat ze doen, maar legde ook de link tussen de biologie en het gedrag of hoe de werking van onze hersenen van invloed is bij het leren, uitoefenen en veranderen van gedrag en gewoontepatronen. De keuze voor een klinische master was voor mij duidelijk de volgende stap die ik wilde zetten. De stap die mijn kennis en ervaring zou koppelen aan mijn passie. De stage die ik bij het afronden van mijn studie heb mogen volgen bevestigde mijn keuze om van deze passie mijn werk te maken.
Na mijn stage heb ik als psycholoog een hoeveelheid aan ervaring mogen opdoen bij verschillende organisaties. Dit was telkens onder supervisie, zodat de kwaliteit van mijn werk zorgvuldig werd opgevolgd. Zo heb ik de mogelijkheid gehad te werken met jongeren en volwassenen die te maken hadden met angsten, depressie, burn-out, rouw- en traumaverwerking. Zowel de diagnostiek als de behandeling en de nazorg heb ik me zo eigen kunnen maken. Maar ook jongeren die het slachtoffer waren van ‘loverboy’ problematiek heb ik kunnen begeleiden en hen kunnen sterken in assertieve gedragsvormen, zodat ze hun eigen grenzen kunnen stellen en weer zelfstandig beslissingen kunnen nemen en houden van zichzelf.
Later ben ik me gaan verdiepen in de systeemtheorie en familieopstellingen, deze gaan ervan uit dat de mens pas werkelijk begrepen kan worden in de context van zijn relaties. Hierbij wordt voornamelijk gekeken naar de bevorderende en belemmerende invloeden van de verschillende relaties in het ontstaan of in stand houden van het probleem. Zo heb ik ook mijn eerste stappen gezet naar relatietherapie. Dit blijkt een waardevolle aanvulling te zijn in het optimaliseren van relaties, zij het wanneer je zelf niet meer lekker zit in de relatie, jullie relatie een ‘opknapbeurt’ nodig heeft, of je gewoon weer op zoek bent naar die gevoelens van eerste liefde die zo lekker intens kunnen zijn.
Ten slotte heb ik de mogelijkheid gehad om te kunnen proeven van verschillende vormen van hypnotherapie. Hier ben ik zo enthousiast over, dat dit ook mijn volgende richting van opleiding zal zijn. Middels hypnotherapie kan men de verschillende hulpbronnen die binnen elk mens aanwezig zijn, aanwenden om onszelf te versterken, en oude en belemmerende ervarings- en gedragspatronen aan te passen en te veranderen zodat we het beste uit onszelf kunnen halen. Geef even toe, wie wil dit nu niet?
Het maakt niet uit waar je tegen aan loopt, mijn drijfveer u te helpen, is gebaseerd op mijn grote mate van nieuwsgierigheid naar inzicht in de gedachten en gewoonten van mensen. Deze inzichten wil ik met u delen zodat we samen tot een nieuwe aanpak kunnen komen die u weer de regie van uw leven in uw handen kan geven. Op deze manier zijn we beiden geholpen. U kan weer verder met uw leven en ik ben weer een ervaring rijker die ik mee kan nemen naar anderen toe.